Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 23
За місяць : 1248
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Рівненська обласна бібліотека для молоді
Рубрики : Бібліотеки
Рівненська обласна бібліотека для молоді

imageРівненська обласна бібліотека для молоді – регіональна книгозбірня, що здійснює бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів, серед яких пріоритетною групою являється молодь віком 15–28 років. Є методичним і консультаційним центром для книгозбірень всіх систем та відомств Рівненської області, що обслуговують юнацтво та молодь; тісно співпрацює з навчальними закладами регіону, державними та громадськими структурами, задіяними у вихованні та вирішенні проблем молодого покоління. Офіційне найменування за рішенням Рівненської обласної ради № 740 від 16.11.2012 р. – комунальний заклад «Рівненська обласна бібліотека для молоді».

Заснована у 1976 р. відповідно до рішення виконкому Рівненської обласної ради депутатів трудящих № 406 від 11.11 1975 р. та наказу обласного управління культури № 46 від 24 березня 1976 р. «Про відкриття обласної бібліотеки для юнацтва». З березня по жовтень 1976 р. бібліотека тимчасово знаходилась у приміщенні музичного училища; з листопада 1976 р. вона функціонує у виділеній споруді по вул. К. Лібкнехта (нині Київській), 18 і має площу 938,8 м2. Значний внесок у становлення, розвиток бібліотеки та організацію бібліотечно-бібліографічного обслуговування юнацтва й молоді в області здійснила В. Зініна, перший директор закладу (1976–1981).

Бібліотека відкрилась для читачів у травні 1977 р. Її фонд на цей час становив майже 10 тис. пр. видань, які були розраховані на провідні групи читачів: учнів шкіл та ПТУ, студентів технікумів та ВНЗ, працюючу молодь. Основними джерелами комплектування фондів бібліотеки стали обласний бібколектор, книжкові магазини та обмінно-резервний фонд.

З 1978 р. у книгозбірні розпочалося впровадження ББК. На початку 1980-х р. на її базі було проведено республіканське дослідження «Оптимізація системи каталогів і картотек обласних юнацьких бібліотек», функціонувала Республіканська школа передового досвіду з питань управління формуванням бібліотечних фондів.

За перші десять років діяльності закладу його фонд зріс до 122,7 тис. пр. видань, у т. ч. 2,2 тис. пр. кінофотофонодокументів. Бібліотека отримувала понад 200 назв газет та журналів. Велась робота з обслуговування читачів за місцем роботи і проживання (створено 5 пунктів видачі літератури). Популярною серед молоді в цей час була запроваджена бібліотекою молодіжна синтезована програма «Арка» – інноваційна культурно-просвітницька форма, яка поєднала в собі можливості бібліотеки, музичного клубу, відеозалу, художньої міні-галереї тощо. В 1990-х – на початку 2000-х рр. у бібліотеці проводились численні комплексні культурно-мистецькі акції, започатковано діяльність шкіл пізнання та творчого розвитку.

Станом на початок 2017 р. у структурі бібліотеки функціонують 8 відділів: комплектування фондів та каталогізації документів; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; методичної роботи та зв’язків з громадськістю; інформаційних технологій та електронних ресурсів із центром вільного доступу до Інтернету; інформаційно-бібліографічний; сімейного читання; абонемент; читальної зали, а також 4 сектори: реєстрації користувачів, краєзнавства, періодики, літератури іноземними мовами.

Загальний обсяг фонду становив 164,6 тис. пр. документів, з них: 108,6 тис. книг; 53,3 тис. пр. періодичних видань; 2,4 тис. од. аудіовізуальних матеріалів, 250 електронних видань.

Довідково-бібліографічний апарат складається з системи каталогів та картотек як у картковому, так і в електронному вигляді, до якої входять: генеральний та читацький абеткові каталоги, систематичний читацький каталог, абетковий каталог звукозаписів, абетковий та систематичний каталоги нотних видань, абетковий та систематичний каталоги образотворчих документів, систематична картотека статей періодичних видань, краєзнавча картотека, тематична картотека сценаріїв, абеткова картотека назв творів художньої літератури та ін. Бібліотека веде електронні бази даних (БД): «Краєзнавство» (2004), «Сценарії» (2004), «Періодика. Реєстрація» (2005), «Читачі. Реєстрація» (2009). З 2003 р. у бібліотеці розпочалась робота по створенню електронного каталогу в програмі «УФД-Бібліотека». Кількість бібліографічних записів становить 256,5 тис., які хронологічно охоплюють видання 1947−2017 рр.

Бібліотека має дві зали (загалом 150 посадкових місць). Кількість користувачів станом на початок 2017 р. за ЄРК – 5,1 тис., обслужених користувачів – 16,8 тис.; книговидача – майже 345 тис. прим.; кількість відвідувань бібліотеки – 173 тис. користувачів. Звернень до веб-сайтів та акаунтів бібліотеки в соціальних мережах зафіксовано 82,2 тис. (2016). До послуг користувачів – вільний доступ до Інтернету, в тому числі й Wi-Fi зона, різноманітні електронні ресурси та бази даних, безкоштовні курси англійської мови, майстер-класи, кінопокази тощо.

Бібліотека пропонує користувачам різних вікових категорій та соціального статусу участь у клубах за інтересами, школах пізнання та розвитку, серед них: краєзнавчий клуб «Погорина», Школа інформаційної культури, Школа здорового способу життя, Молодіжна школа права «Громадянин ХХІ століття». При відділі сімейного читання діє творча майстерня «АRT-простір» і психологічна студія «Сходинки взаємин» для дітей з особливими потребами. У 2017 р. відкрилась школа раннього розвитку «Мамине Сонечко»  для дошкільнят та їх батьків.

Бібліотека є регіональним організатором загальнодержавних соціологічних досліджень: «Сучасна картина читання юнацтва та молоді» (2011), «Патріотизм у розумінні сучасної молоді» (2012), «Бібліотека та читач у віртуальному просторі» (2013–2014), «Ставлення молоді до участі в волонтерській діяльності» (2015). У 2016 р. до 150-річчя першого президента УНР пройшло Всеукраїнське опитування «Михайло Грушевський − історик європейського значення». Щороку проводяться обласні семінари з питань розробки та впровадження інновацій в практику бібліотечного та інформаційного обслуговування молоді. У 2014 р. бібліотека провела виїзну Літню школу молодих бібліотекарів «Сучасна бібліотека: нові можливості для молоді»; також брала участь у заходах Всеукраїнського літературного фестивалю «Дивокрай» (Рівне, 2013); Міжнародної науково-практичної конференції «Людина – Суспільство – Книга − Бібліотека» (Львів, 2010). Фахівці закладу щорічно готують аналітико-статистичний аналіз діяльності бібліотек Рівненщини з обслуговування користувачів юнацького віку.

У видавничій діяльності, якою бібліотека займається з перших років свого існування, пріоритетна увага приділялась виданням краєзнавчої тематики: «Велетень Полісся − Рівненська АЕС» (1987), «Стежками «Сильних духом» (1989), «Що читати про «Козацькі Могили» (1991) та iн. Сучасні краєзнавчі видання мають здебільшого історично-пізнавальний та літературно-мистецький зміст. Серед них: історико-краєзнавчий подіум «Топ-20: видатні рівняни» (2010), цикл критико-бібліографічних есе «Письменники Рівненщини – лауреати літературних премій» (2010–2016), серія біобібліографічних нарисів «Молоді літератори Рівненщини» (2007–2014), серія «Покоління NEXT на літературній мапі Рівненщини» (2016−2017).

У 2005 р. започатковано створення електронних видань на CD: довідник «Гортаючи Червону книгу... Рідкісна флора та фауна Рівненщини», відзначений на Всеукраїнському конкурсі з формування екологічної культури молоді серед юнацьких бібліотек; «Всесвітній календар «Права людини» (2008); літературно-краєзнавчий альманах «Легенди рідного краю» (2009) тощо.

Бібліотека бере участь у міжнародних та регіональних проектах та програмах. В 2001 р. при фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження» створено та розміщено в мережі інтернет БД «Молодь Рівненщини». З 2002 р. за фінансової підтримки Ради Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів (IREX) за «Програмою розширення доступу та навчань в Інтернеті» (IATP) в бібліотеці відкрився центр відкритого доступу до інтернету на 5 АРМ. У 2013 р. в рамках програми «Бібліоміст» центр розширено до 7 АРМ. За фінансової підтримки міжнародних програм реалізовано тематичні проекти «Ти в світі не один» у конкурсі проектів по залученню волонтерів до діяльності бібліотек (2011) та ярмарок професій і вакансій «Будуємо успішну кар’єру разом» для студентів м. Рівне та школярів сільських шкіл Рівненської обл. (2014). В рамках конкурсів міні-грантів бібліотечних ініціатив Рівненського відділення УБА бібліотека реалізувала проекти з проведення комплексу бібліотерапевтичних заходів для користувачів з особливими потребами «Життя без обмежень» (2015) та унікальний для бібліотек України фотоконкурс на краще селфі з книгою «Селфі-стіна в бібліотеці» (2016). В рамках спільного проекту ЄС та УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації» (2015–2018), який реалізується за програмою ЄС «Еразмус+» з метою доступу молоді до загальної та спеціалізованої інформації про Євросоюз, у бібліотеці діє Пункт європейської інформації.

Бібліотека працює також за власними комплексними програмами, зокрема: з підтримки читання та створення мультимедійного середовища для молоді «Бібліотека – Книга – Інтелект» (2007−2008); моделювання нового інтелектуального простору для розвитку читання з використанням сучасних технологій популяризації книги «Бібліотека – молоді ХХІ століття» (2010−2011); автоматизації інформаційно-бібліотечного обслуговування молоді та розвитку електронних мережевих продуктів і ресурсних баз на період до 2017 р., а також програми національно-патріотичного виховання молоді на 2016–2018 рр.

Впровадження нових інформаційних технологій в бібліотеці розпочалося у 2003 р. зі створення електронної картотеки статей. У 2007 р. запроваджено електронну реєстрацію користувачів. У 2010 р. репрезентовано новий сайт бібліотеки; у вересні розпочато електронну ретроспекцію фондів та штрихкодування нових надходжень літератури, згодом − періодичних видань. У 2012 р. для користувачів на сайті бібліотеки запрацювала «Віртуальна довідка». З січня 2017 р. обслуговування користувачів здійснюється в автоматизованому режимі.

В бібліотеці працюють 33 спеціалісти, з них 29 мають повну вищу фахову освіту.

Значний внесок у становлення, розвиток книгозбірні здійснили у різний час її директори Г. Гмитрук (1981–1983), Р. Кофанова (1983−1985), М. Шепельчук (1985–1995), С. Хомяк (1995–1998), М. Вербець, засл. працівник культури України (1998−2016), а також провідні працівники: С. Кравченко, Л. Мартинюк, Н. Тивончук, М. Третяк, В. Цицюра, Г. Шило та ін. З 2016 р. бібліотеку очолює С. Патрикей, кандидат історичних наук.

 

 

image

 

 

 

 

Адреса бібліотеки: 33027, м. Рівне, вул. Київська, 18

e-mail: kz.robm@gmail.com

http://yunilibr.rv.ua/

 

 

 

 

 

 

Сторінки в соціальних мережах та сервісах:

– Сalameo: http://www.calameo.com/accounts/3955003

– Facebook: https://www.facebook.com/yunilibr

– G+: https://plus.google.com/u/0/+YunilibrRvUa

– Slideshar: http://www.slideshare.net/yunilibr

– Інстаграм: https://www.instagram.com/explore/locations/243768085783430

Канал на відеохостингу YouTube:

https://www.youtube.com/user/RivneYunilibr

 

Джерела

Хомяк С. Б. З історії Рівненської обласної бібліотеки для юнацтва / С. Б. Хомяк // Історія бібліотечної справи Рівненщини: Зб. статей. – Рівне, 1999. – С. 49–51;

Тивончук Н. Літературне краєзнавство у системі формування духовності молоді та збереження культурної спадщини краю / Н. Тивончук // Духовно-творчий потенціал студентської молоді: психолого-педагогічні проблеми формування та реалізації. – Рівне, 2006. – С. 188–190;

Тридцять сходинок творчої біографії: Етапи становлення, сучасний стан та перспективи розвитку молодіжної книгозбірні Рівненщини / Авт.-уклад. С. Кравченко; відпов. ред. Л. Мартинюк ; Рівненська обл. б-ка для юнацтва. – Рівне. – 2006. – 32 с.;

Мартинюк Л. Стан та проблеми формування інформаційних ресурсів у Рівненській обласній бібліотеці для юнацтва // Бібліотечний форум України. − 2007. − № 1. − С. 13–17;

Бутенко С. Популяризація творчості обдарованої молоді / С. Бутенко // Бібліосвіт. – 2010. – № 1 (33). – С. 15–20;  2 (34). – С. 31–37;

Вербець М. Бібліотека і освіта – грані співпраці / М. Вербець // Бібліосвіт. – 2011. – № 2. – С. 9–14;

Мартинюк Л. Скарбниця мудрості і знань: Рівненській ОБЮ – 35 років / Л. І. Мартинюк // Бібліосвіт. – 2011. – № 2. – С. 4–8;

Колнооченко О. Використання елементів вірусного маркетингу в діяльності бібліотеки / О. Колнооченко // Бібліосвіт. – 2013. – № 1. – С. 45–57;

Купрунець М. Даруємо дітям радість / М. Купрунець // Інва.net: інф. бюлетень для людей з особливими потребами / Рівн. держ. обласна б-ка. – Рівне: Волинські обереги, 2013. – Вип. 28. – С. 59;

Адамчук Н. Сучасна бібліотека: нові можливості для молоді : [про Літню школу молодих бібліотекарів, організовану в обл. б-ці для молоді] / Н. Адамчук // Вільне слово [Рівне]. – 2014. – 17 лип. (№ 51). – С. 2;

Кравченко С. Робота з соціально вразливими користувачами за допомогою бібліотечного волонтерства / С. Кравченко // Бібліосвіт. – 2015. – № 4. – С. 62–67;

Промська О. Історія бібліотек Рівного / О. Промська // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2015. – № 1. – С. 55–57.

Бібліосвіт : інформ. вісн. : Рівненський спецвипуск [з нагоди 45-річчя Рівненської обласної бібліотеки для молоді ] / [редкол. : Г. Саприкін (голова редкол.), Т. Сопова (відп. ред.), О. Виноградова, Т. Якушко] ; Держ. б-ка України для юнацтва. – Київ : [б. в.], 2021. – № 2 (78) 2021. – 78 с.

 

 

Кравченко Сергій Володимирович
Статтю створено : 06.10.2017
Останній раз редаговано : 16.12.2021